top of page
Zoeken
  • jalinedehouwer

Zo raar is het niet dat ik, als kapster, veel mensen doorverwijs naar allerhande hulpverleners

Bijgewerkt op: 26 aug. 2023

Na lang nog eens een blogpost…

Eigenlijk op vraag van klanten. Wat een eer, dat er gevraagd wordt wanneer ik nog eens iets schrijf.


Ik stuur inderdaad wekelijks klanten door naar allerhande hulpverleners. Dikwijls stuur ik door naar een diëtiste: Sofie De Clercq (Holistic Nutrition), Evi Van den Bossche (Rroom) of Nina Verschelden (Heal-able Academy). Als er huid of haarproblemen zijn kan een kapster niet zo heel veel doen. Haar groeit van binnen naar buiten uit het lichaam. Haar dat structureel afbreekt, eiwit tekort heeft, uitvalt of niet meer groeit wijst op een onevenwicht in het lichaam. Haar is niet essentieel. Als het lichaam geen energie genoeg heeft zal het geen energie steken in het laten groeien van mooi, glanzend, gezond haar.<Als het haar veelvuldig gekleurd, ontkleurd of chemisch behandeld is (keratine, permanent, …) dan kan het haar ook droog zijn, afbreken en heel ongezond lijken. Daar zal ik als kapster wel optreden door te adviseren nooit nog zulke behandelingen te ondergaan. Ik kan je dan producten aanbevelen om het haar dat ooit gezond gegroeid is, maar nu dof en droog is door agressieve behandeling er toch nog zo gezond mogelijk te laten uitzien. >


Ook huidproblemen wijzen op een onevenwicht in het lichaam. Psoriasis, extreem schilferende huid, constante jeuk, roodheid, … De huid geeft daarmee het signaal dat er iets niet in orde is. Soms zijn 2 à 3 consultaties bij een diëtiste al voldoende om het probleem structureel op te lossen. Ik zal nooit doorverwijzen naar een dermatoloog. Er wordt dan een pilletje of specifieke shampoo voorgeschreven die de symptomen behandelen, maar het probleem, de oorzaak wordt niet aangepakt.

In veel van de shampoos die worden voorgeschreven door dermatologen zitten ingrediënten die je niet op je hoofdhuid wil. Ongelooflijk dat in ‘dermatologisch geteste shampoos’ sulfaten worden gebruikt. Elke natuurkapper zal het gebruik van shampoos met sulfaten vermijden en afraden. Sulfaten zijn zeer agressieve reinigers (zit o.a. in producten om BBQ roosters mee te reinigen, in producten om smeervet van auto’s op te lossen, …) en ze verstoren het evenwicht op de hoofdhuid bij elk gebruik. De natuur zit goed in elkaar: een gezond lichaam heeft geen te droge of te vette hoofdhuid. Een gezond lichaam maakt voldoende talg aan om glanzend gezond haar te hebben. Dit evenwicht wil je dus niet verstoren door het gebruik van agressieve reinigers.


Zelf heb ik een hele weg afgelegd van ziekte naar gezondheid. Eind 2018 crashte ik zwaar. Dat had zeer veel oorzaken: onverwerkt jeugdtrauma had ervoor gezorgd dat ik op mijn 33e nog steeds in overlevingsmodus leefde (flight/fight modus). Dat had verregaande gevolgen: vastzitten in destructieve patronen op het werk, in vriendschappen, in mijn huwelijk, mijn levensstijl, …

Mijn lichaam gaf duidelijk aan dat de grens bereikt was. Ik zakte weg in een diep donker gat en 2 jaar lang bracht ik meer tijd door in mijn bed dan ergens anders. Er was amper nog sociaal contact, ik kijk terug naar die jaren alsof ik onder een steen woonde. De wereld bleef draaien maar alles en iedereen ging aan mij voorbij. Ik zocht hulp bij een psycholoog, een psychiater en de huisarts. 2 jaar later kon ik nog steeds niets: moe, heel veel fysieke pijn, blijven verdikken, allerhande fysieke klachten waarvan ik alleen maar te horen kreeg ‘leer er mee leven en probeer zo weinig mogelijk stress te hebben’.

Intuïtief ging ik altijd in verzet tegen dat advies van ‘leer er mee leven’. De natuur zit zo niet in elkaar. Mensen zijn sterke wezens die gezond kunnen leven. Dus ik zocht en vond een andere weg. De weg van holistische gezondheid. Ik vond mensen die naar de hele mens kijken en die me elk op hun manier de weg naar gezondheid konden wijzen. Ik stond in 2020 op het punt om de diagnose ‘Fibromyalgie’ te krijgen. Elke beweging deed pijn. Maar een nieuwe manier van eten, met de hulp van Sofie De Clercq, gaf me in enkele weken tijd weer energie en zorgde voor verbetering in mijn pijnklachten. Ik verloor 14 kilo door veel meer dierlijke vetten en eiwitten te beginnen eten. Mijn vegetarische manier van eten gooide ik helemaal overboord om opnieuw gezond te worden. Voor mijn lichaam werkt het niet, vegetarisch eten. En vooral het vermijden van allerhande E-nummers in voeding (maakstoffen, kleurstoffen, chemische toevoegingen) en geraffineerde voedingsstoffen heeft een groot effect gehad in de gezondheid van al mijn gezinsleden. Gewoon naar de Colruyt gaan en in mijn kar leggen waar ik zin in heb is uitgesloten. Ik lees ALTIJD het etiket en soms is het om te huilen als je leest wat er in onze voeding zit. Soms is het geen voeding meer, het VOEDT ONS LICHAAM NIET!

Idem met verzorgingsproducten en haarproducten: ik lees altijd het etiket en ik gebruik de INCI app om te weten welke ingrediënten mogelijk schadelijk kunnen zijn. Op zoek naar zonnecrème zonder schadelijke ingrediënten kwam ik Tallow Cosmetics tegen. Ik ben zo enthousiast van deze producten die 100% natuurlijk zijn dat ik besloot om ze te verkopen in het kapsalon.


Ik veranderde ook van huisarts. Van ‘klassieke geneeskunde’ naar ‘alternatieve geneeskunde’.

<Ik wil nog graag de bedenking neerschrijven dat wat we nu klassiek noemen, nog niet zo lang bestaat. Mensen hebben zich eeuwen beholpen met kruiden en planten, met zorgen voor elkaar en delen van eeuwenoude kennis. Wat nu als alternatief wordt bestempeld, was ooit de bron van alle geneeskunde. >

Zo kwam ik op het pad van vrouwencirkels, meditatie, fasciatherapie en Qi Gong. Ik leerde opnieuw voelen wat mijn lichaam nodig heeft, ik leerde opnieuw bewegen met behulp van Laurence (medische Qi Gong) en ik leerde mijn lichaam in rustmodus brengen door te mediteren. Op vrouwencirkels ontmoette ik vrouwen waarbij ik in alle veiligheid opnieuw in verbinding kon leren gaan. Het werd een boeiende weg en ondertussen ben ik zelf een van de coördinatrices van het vrouwenfestival, organiseer ik zelf een vrouwencirkel voor bewuste onderneemster en start ik in november aan een 4-jarige opleiding druidisme en sjamanisme. (En ik ben en blijf ook kapster 😉 )


Het is nu 2023, ik heb jaren van hard werken (innerlijk werk) en discipline achter de rug om de versie van mezelf te zijn die ik nu ben. Er zijn nog periodes dat het niet goed gaat. Maar ik ben weerbaar, veel wijzer, goed gegrond en goed omringd. De keuze voor heling was het waard. Al was het een zware weg.Ik lijst graag op waar je terecht kan voor mogelijke hulp. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of er een klik is met de persoon die een dienst aanbiedt, wat er op dit moment nodig is aan hulp en of hij/zij klaar is om de oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen. Aan wie dit leest: ik hoop dat u er iets aan gehad heeft.


Warme groet,

JalineCoaching en jaartrajecten: Joris Van Doorslaer https://unleashingofpotential.com/en/home-eng/

Holistisch diëtiste, online en consultaties: Sofie De Clercq https://holisticnutrition.be/

Diëtiste en coach: Evi Van den Bossche https://rroom.be/

Holistische gezondheid, online traject: Nina Verschelden https://www.heal-able.com/

Fasciatherapie: Marie-Anne Depuydt, Melle 0477 29 17 51

Osteopathie, causopractie en quantum healing: Nathalie Van Hoecke https://www.brightfulness.be/

Medische Qi Gong: Laurence Callier https://beweegenleef.be/

Acupunctuur: Emmy Van den Driessche https://longfeng.be/

Holistische geneeskunde, Destelbergen: https://samengezonder.be/

Causopractie en osteopathie: https://praktijkviavera.be/

Healing, reiki, familieopstellingen: https://www.inuai.be/

Healing, vrouwentracjecten, workshops, tantra: https://www.ahawa.be/

Mannenfestival België: https://www.mannenfestival.be/

Vrouwenfestival België: https://www.vrouwenfestival.be/

Holistische tandarts: Charlotte Van Belle https://www.respireclinic.be/

Functionele en integratieve therapie: Pieter Van Heule https://www.pietervanheule.be/

Holistische geneeskunde en opstellingswerk: https://www.artsenhelios.be/nl/opstellingswerk/

Filmpje met mijn eigen getuigenis, in gesprek met Sofie De Clercq https://youtu.be/F65mHlYmrYg


Boeken waar ik veel aan gehad heb:

Peter A. Levine: Als de tijger ontwaakt (e.a. boeken)

Paul Verhaege: intimiteit

Gabor Maté: de mythe van normaal (e.a. boeken)

Pascal Chabot: de filosofie van de burn-out

Clarissa Pinkola Estés: de ontembare vrouw

Els Van Steijn: de fontein (e.a. boeken)

Christiane Beerlandt: de sleutel tot zelfbevrijding (e.a. boeken)
186 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


sabineflorizoone
Jan 16

Wat fijn om jouw blog te lezen: een krachtig verhaal! Bewuste keuzes maken die bij jou passen en die je verder brengen op het pad dat je aan het bewandelen bent. Bedankt voor het delen van de “hulpverleners”. Jouw verhaal inspireert me. Ik ben herstellende van mijn derde autistische-ADHD burn-out. Ik wil in mijn volgende 54 jaren 😉 mijn creativiteit, mijn gedrevenheid, mijn enthousiasme en … omarmen, rekening houdend met wie ik ben en hoe ik functioneer. Ik volgde onlangs een opleiding tot autismecoach en een korte opleiding (gellak): concrete stappen naar een ander pad waarin ik stilte, buiten zijn ook een plaats wil geven. Zelfstandig worden zal me helpen om mijn dagen in te kunnen delen volgens het ritme…

Like
Post: Blog2 Post
bottom of page