top of page
Zoeken
 • jalinedehouwer

De Verborgen Gevaren van Chemische Haarkleuring en een plantaardig alternatief
1. Chemische Ingrediënten: De Stille Boosdoeners

De traditionele haarkleuringsproducten bevatten een scala aan chemische ingrediënten zoals ammoniak, waterstofperoxide, parabenen en resorcinol. Deze stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken, variërend van jeuk en irritatie tot ernstige huiduitslag. Ammoniak, bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt om de haarschubben te openen en de kleur beter te laten hechten, maar het kan de hoofdhuid beschadigen en leiden tot overgevoeligheid.


 

De stoffen ammoniak, waterstofperoxide, parabenen en resorcinol worden vaak aangetroffen in chemische haarkleuringsproducten. Hier zijn de mogelijke gezondheidsrisico's verbonden aan elk van deze ingrediënten:

Ammoniak:

Ammoniak wordt gebruikt in haarkleuringen om de haarschubben te openen en de kleur beter te laten hechten. De mogelijke gezondheidsrisico's van ammoniak zijn onder meer:

 • Irritatie: Ammoniak kan irritatie van de ogen, neus en keel veroorzaken. Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen ademhalingsproblemen ervaren bij blootstelling.

 • Huidreacties: Direct contact met de huid kan leiden tot irritatie, jeuk en roodheid. Mensen met een gevoelige huid kunnen allergische reacties ontwikkelen.

Waterstofperoxide:

Waterstofperoxide wordt vaak gebruikt om de natuurlijke kleur van het haar te verwijderen en nieuwe kleur aan te brengen. De gezondheidsrisico's zijn onder meer:

 • Irritatie: Contact met de huid, ogen of slijmvliezen kan irritatie veroorzaken.

 • Ademhalingsproblemen: Inademing van geconcentreerde dampen kan ademhalingsproblemen veroorzaken.

 • Toxiciteit bij hoge concentraties: Inname van hoge concentraties waterstofperoxide kan schadelijk zijn en leiden tot maagklachten.

Parabenen:

Parabenen worden als conserveermiddelen gebruikt in cosmetische producten, inclusief haarkleuringsproducten. De gezondheidsrisico's zijn onder meer:

 • Endocriene verstoring: Parabenen kunnen de hormoonbalans verstoren, wat zorgen heeft opgeroepen over hun mogelijke rol bij hormoongevoelige aandoeningen, hoewel verbanden nog niet volledig zijn bewezen.

 • Huidirritatie: Sommige mensen kunnen allergisch reageren op parabenen, wat leidt tot huidirritatie.

Resorcinol:

Resorcinol wordt gebruikt als een kleurontwikkelaar in haarkleuringsproducten. Gezondheidsrisico's zijn onder meer:

 • Huidirritatie: Resorcinol kan huidirritatie veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid.

 • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor resorcinol, wat kan leiden tot ernstigere huidreacties.

 • Mogelijke hormoonverstorende effecten: Hoewel onderzoek aan de gang is, zijn er zorgen geuit over de mogelijke hormoonverstorende eigenschappen van resorcinol.

Het is belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren, en niet iedereen zal negatieve effecten ervaren. Voor degenen met gevoeligheden of allergieën is het raadzaam om alternatieve producten te overwegen, zoals natuurlijke haarkleuringen op basis van plantenpoeders, die doorgaans minder agressieve chemicaliën bevatten. Voordat je een haarkleuringsproduct gebruikt, is het altijd verstandig om de ingrediëntenlijst te controleren en zo nodig een patchtest uit te voeren.


 


2. Langdurige Blootstelling: Een Risicovolle Affaire

Herhaaldelijk je haar kleuren kan leiden tot langdurige blootstelling aan deze schadelijke chemicaliën. Dit kan resulteren in chronische gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid, een branderig gevoel op de huid en andere huidirritaties.

Bovendien hebben studies aangetoond dat langdurige blootstelling aan bepaalde chemische stoffen in haarkleuringsproducten verband kan houden met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker.


3. Haarbeschadiging: Glans vs. Gezondheid

Terwijl chemische haarkleuring snel een goed resultaten oplevert, gaat het vaak ten koste van de gezondheid van je haar. De agressieve chemicaliën in haarkleuringsproducten kunnen de natuurlijke oliën van je haar wegnemen, wat resulteert in broosheid, gespleten punten en algemene beschadiging. Het kan een vicieuze cyclus worden, waarin het verven van beschadigd haar leidt tot meer beschadiging.


4. Milieueffecten: Niet Alleen Persoonlijke Consequenties

Naast de persoonlijke risico's zijn er ook milieueffecten verbonden aan chemische haarkleuring. Veel van de chemicaliën die in deze producten worden gebruikt, kunnen in het water terechtkomen en schadelijk zijn voor ecosystemen. Bewustwording van de milieueffecten van ons beautygedrag is net zo belangrijk als de zorg voor onze persoonlijke gezondheid.


5. Alternatieven en Bewuste Keuzes


Het gebruik van plantenpoeders om het haar te kleuren is een gezonder alternatief voor conventionele chemische haarkleuring.


 

Hier zijn enkele voordelen en overwegingen met betrekking tot het gebruik van plantenpoeders:

a) Natuurlijke Ingrediënten:

Plantenpoeders, zoals henna, indigo, en cassia, bevatten natuurlijke pigmenten die worden gewonnen uit planten. Deze poeders zijn vaak vrij van ammoniak, waterstofperoxide en andere agressieve chemicaliën die in traditionele haarkleuringsproducten aanwezig kunnen zijn. Hierdoor minimaliseer je de blootstelling aan schadelijke stoffen.


b) Minder Schade aan het Haar:

In tegenstelling tot chemische kleurstoffen die de haarschubben openen en de natuurlijke oliën wegnemen, hebben plantenpoeders doorgaans een zachter effect op het haar. Ze kunnen zelfs de haarkwaliteit verbeteren door het te versterken en meer glans te geven.


c) Veelzijdigheid:

Plantenpoeders zijn beschikbaar in verschillende kleuren en kunnen worden gemengd om aangepaste tinten te creëren. Dit biedt een zekere mate van veelzijdigheid, waardoor je kunt experimenteren met verschillende kleuren zonder je haar bloot te stellen aan agressieve chemicaliën.


d) Mogelijke Allergieën:

Allergische reacties op plantenpoeders zijn zelfdzaam.


e) Blijvend en grijsdekkend

Een kleuring met plantenpoeders is een blijvende kleuring met 100% grijsdekking op voorwaarde dat u shampoos en haarverzorgingsproducten gebruikt op natuurlijke basis gebruikt die geen sulfaten en siliconen bevatten.


 


46 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Post: Blog2 Post
bottom of page